top of page

מפגעים אזוריים

  1. זיהום אוויר יומיומי ביער ביריה וכל ישובי הסביבה כולל      כביש 90.

  2. משאיות זבל דוהרות כל יום, כל היום, בשבילי היער ובצמתים סביב היער תוך סיכון תחבורתי ומפגע סביבתי גדול, וזאת באזור שהוכרז ע"י הממשלה כ"אזור תיירות א"!

  3. ניצול שכבות אוכלוסיה חלשות בכך שקבלני המזבלה מקיבוצי הצפון, המקושרים היטב בוועדות האזוריות, משליכים את הפסולת של כרמיאל והכפרים הערביים ליד חצור הגלילית, עיירהעם אוכלוסיה חלשה שאינה מסוגלת להתמודד איתם.

  4. סכנת אסון ליישובים הסמוכים ליער - במקרה של רעידת אדמה, נפילות רקטות או שריפה בגין שילוב הגז הדליק עם היער המלא במנגלים ומדורות של מטיילים.

  5. סכנה בריאותית בגין פליטת דיוקסינים ופיורינים לאוויר מהפסולת הרבה, ובעיקר מהפסולת  הרעילה שהוטמנה. 

  6. תדמית של מדינת עולם שלישי - לעיני מאות אלפי תיירים מחו"ל המבקרים ביער ובאתרי הקדושה והמורשת סביבו. 

מפגעים לאומיים

  1. זיהום מי התהום ואגן היקוות הכנרת.

  2. סכנה לבריאות הציבור - בגין הטמנה מסיבית של פסולת מסוכנת מבתי הזיקוק, מאזור התעשייה עכו, מחברת 'כרמל אולפינים' וחברת פינוי פסולת  (כולל פסולת רעילה) י.ע.ז. (2007)

  3. פגיעה משפילה במקומות הקדושים ביער ביריה.

  4. פגיעה ב'תל חצור' הנמצאת כ-קילומטר מהמזבלה, והוכרזה ע"י אונסקו כאתר מורשת עולמית. 

  5.  פגיעה בתיירות הלאומית, 500 דונם של תעשיית פסולת בלב ה'ריאה הירוקה' של ישראל.

  6. פגיעה באיזון האקולוגי של בעלי החיים ביער.

  7. סכנה לשריפות יער מגז המתאן הנודף מהמזבלה. 

  8. סכנה תחבורתית בגין משאיות הזבל הרבות הדוהרות בשבילי היער כל יום.

  9. סכנה קיומית לציפורים הנודדות בגין בריכות הרעלים.

  10. סכנה עצומה למי התהום במקרה של רעידת אדמה.

  11. פגיעה חזותית במרחב הטבעי הירוק של המדינה

אבק תמידי מהטרקטורים

כל יום כל היום

    מפגעי מזבלת 'תאנים' בלב יער ביריה
יוני 2013
מזבלת 'תאנים', האתר הענק והמצחין בגליל, הנראה לעיני כל בדרך לאתרי התיירות ביער ביריה, כגון קבר יונתן בן עוזיאל, עין מרגנית, בת יער, מצודת ביריה, מצפה עמוקה, ועוד רבים אחרים, הוקמה בחטא סביבתי בלב היער בגליל לפני 33 שנה כפתרון 'זמני' לטיפול בפסולת הביתית של הרשויות השכנות. יער ביריה הינו יער חשוב ביותר מבחינה היסטורית ותיירותית, והוא הופך לאזור פסולת אזורי. 


 היום המזבלה הפכה למפלצת של תעשיית פסולת ענקית בגודל 450 דונם, בדיוק כגודל חיריה, והיא מטמינה ביער כ-160,000 טונות פסולת כל שנה!  קבלני המזבלה מקדמים אותה בניגוד להחלטות הוועדה המחוזית מתאריכים 08-01-2007  ו-01-06-2010,  ובהתעלמות מעשרות שנים של תלונות תושבים ואגודות מכל יישובי האזור על מפגעי ריח, מפגעי תחבורה וסיכונים למי התהום ולבריאות הציבור.   

 

השרים לשעבר לאיכות הסביבה, יוסי שריד (1996) ורפול ז"ל (1997) הבטיחו בזמנם, שהמזבלה תיסגר, אך קבלני המזבלה בתמיכת המשרד לאיכות הסביבה, מנציחים אותה למרות שהיא פועלת עד היום ללא רשיון עסק וללא היתרים!   המניע היחיד לייבוא פסולת מחוץ לאגן היקוות הכנרת הוא: - לגרום לעלויות ההטמנה להיות זולות... מכירת הארץ בנזיד עדשים...



  להלן המחדלים:

זיהום מי תהום
מזבלת תאנים ממוקמת בתוך 'ואדי קובעת' על אגן היקוות הכנרת, 100 מ' מנחל חסף, כ-5 ק"מ מהירדן, כ – 9 ק"מ מהכנרת. המזבלה פעלה מ- 1980 עד 2000 ללא תשתיות איטום. במשך שנים מוטמנת שם פסולת רעילה כמו: פגרים, חומרי הדברה, בוצה, אסבסט, פסולת חקלאית ותעשייתית, וזאת  ללא פיקוח. זו פצצת זמן איומה במקרה של רעידת אדמה או נפילת רקטה.   יי

המזבלה הפכה כיום למזבלה אזורית המייבאת זבל מרשויות רחוקות מחוץ לאגן היקוות הכנרת, כמו רמת הגולן, קריית שמונה, כרמיאל, סכנין, עראבה, דיר-חנא ושאר כפרי בקעת סכנין. 160,000 טונות זבל  כל שנה מכל צפון המדינה והגולן מגיעים לתוך היער היפה והחשוב הזה, יער עתיר תיירים בעל עשרות אתרים ארכיאולוגים, בתי כנסת עתיקים, אתרי הנצחה כמו מצודת ביריה, למעלה ממאה קברי צדיקים ועשרות חניוני קק"ל.  

יבוא פסולת מסוכנת
בשנת 7 -2006 קבלני המזבלה, ללא ידיעת ראשי הרשויות, הביאו למעלה מ-70,000 טונות של פסולת רעילה ומסוכנת מבתי הזיקוק בחיפה, מאזור התעשייה עכו, מחברת הכימיקאלים 'כרמל אולפינים', ומחברת י.ע.ז. המתמחה בפינוי אסבסט וחומרים מסוכנים. חלק מהפסולת המסוכנת הגיעה בהסכמת המשרד להגנת הסביבה המשלב ידיים באופן פרדוקסאלי עם קבלני המזבלה.  

ניצול שכבות אוכלוסיה חלשות
חצור הגלילית, צפת ומרום הגליל, הצמודות למזבלה, הינן מועצות בעלות אוכלוסייה חלשה. הן אינן מסוגלות להיאבק נגד ניצול. הן מיוצגות באופן דל בוועדות השונות הקובעות עובדות בשטח כדוגמת מזבלת 'תאנים, ומוצאות את עצמן קורבן פגוע שאינו מסוגל לעצור את הקבלנים המקושרים המקימים מתחת לאפן תעשיות פסולת. יער ביריה הוא הנכס הטבעי היחיד שיש להן. הוא הולך ומזדהם בקצב מדאיג ומפגעי הריח ניכרים גם בשבתות וחגים כשאין פעילות באתר.  

אי עמידה בתנאי הוועדה המחוזית
הוועדה המחוזית החליטה בפברואר 2010 כי יש לסגור את המזבלה ולמצוא אתר חלופי לתאנים ב' (האתר  הנוסף שקבלני המזבלה רוצים להקים למטרות הפרדה). בהתעלמות מההחלטה, הקבלנים ממשיכים לזהם את האזור ולהנציח את תעשיית הפסולת ביער (בשלב זה לעוד 3 שנים), על גב אתרי התיירות והישובים הסמוכים הסובלים ממפגעים יומיומיים, ובסיכון ממשי למי התהום.  

פגיעה בתיירות הלאומית  
המיקום של המזבלה אומלל לא רק בהיותו בלב יער ביריה, הריאה הירוקה של המדינה, אלא גם בהיותו בלב אזור היסטורי חשוב. תל-חצור הנמצאת כקילומטר מהמזבלה הוכרזה ע"י 'אונסקו' כאתר 'מורשת עולמית'. קבר יונתן בן עוזיאל בעמוקה נמצא 900 מ' מהמזבלה ו-700,000 מטיילים לשנה חולפים על פני המזבלה ונאבקים עם מאות משאיות זבל יום יום בדרך לשם. הסרחונות המתפשטים ביער ומגיעים עד כביש 90, שכל התנועה לגליל  עוברת  בו, ומגיעים עד ראש פינה, צומת מחניים, קיבוץ איילת השחר, מצודת ביריה, קיבוץ גדות, עמוקה, חצור  ועוד.  המפגע שם ללעג את הכרזת הממשלה על אזור זה כ'אזור תיירות א'.  

פגיעה באיזון האקולוגי 
ריבוי אוכלוסיית השועלים והתנים הנמשכים לפסולת המוטמנת במזבלה, מחסל את רוב חיות הבר ביער (צבאים, קיפודים, חזירי בר, צבים, דורבנים, זיקיות  וכו'). 

שחיתויות ואי סדרים  
בעסקת הקליטה של הפסולת המזוהמת, האסורה מלכתחילה להטמנה, קבלני המזבלה,  גבו רק 27 שקלים לטונה (במקום כ-500 ש' לטונה, כמקובל לפסולת מזוהמת), קלטו את החומרים המסוכנים ללא אישור מהמליאה, ללא תאום ועדכון  עם ראשי הרשויות, ובכך נישלו את המועצות מהכנסה של מליוני שקלים והפגינו פעילות לא שקופה, לא תקינה, ואולי אף פלילית.   

סכנת שריפת יער
 מיקום המזבלה בלב יער אורנים דליק וקרוב לישובים כ- 600 מ' מחצור ו- 500 מ' מעמוקה, מהווה עוד פצצת זמן מתקתקת.  היער המקיף את המזבלה מלא במטיילים המותירים גחלים, בדלי סיגריות ומדורות. יש בקרבת מקום גם שטח אש פעיל של צה"ל ('שטח אש 100'). הסבירות שייווצר מגע בין ניצוץ לבין גז המתאן הנודף מהמזבלה בכמויות ענק היא גבוהה, ועלולה לגרום לאסון כבד ברכוש ונפש בשריפת יער.

בחודש מאי 2005 הייתה במזבלה שריפה גדולה מלווה בפיצוצים. גרוע מכך, לא נעשו במקום שום בדיקות לגבי תופעת 'נדידת גז המתאן' ולכן לא ידועה תפזורת כיסי המתאן ביער זה, הסובל משריפות נקודתיות כל שנה. ב2010 היו שתי שריפות בקרבת המזבלה.

סכנת שריפה היא כפולה:  גם התלקחות גז במזבלה והתפשטות ליער, וגם התלקחות ביער והתפשטות למזבלה ומתקני איסוף הגז. לא נלקח בחשבון איזה אסון יקרה אילו רקטה תיפול שם במקרה של התלקחות מול חיזבללה.   

 

סכנת בריכות התשטיפים

בגלל כמות הפסולת העצומה המזבלה אינה מסתפקת בבריכה אחת לאיסוף מי נגר ותשטיפים רעילים הנובעים מהפסולת המתפרקת. היום יש כבר 3 בריכות תשטיפים ענקיות, אחת בנפח 70,000 קוב!

האדים הרעילים מתפזרים ביער ופוגעים במאות אלפי תיירים ומטיילים ומעיקים מאד על הישובים הקרובים.


 

שיטת השקשוקה נוסח גלילי...

פיתרון 'זמני' שנוצל והפך לקבוע משנת 1979!

  1. מפגעי ריח קשים בישובים וביער.

  2. פסולת ביתית, תעשייתית, חקלאית, צבאית, ואולי גם רפואית.

  3. שלוש בריכות תשטיפים ענקיות.

  4. סכנה בריאותית מדיוקסינים ומהאידוי של בריכות התשטיפים.

  5. עוד חצי מיליון טונות זבל.

  6. סכנת שריפות יער מגז מתאן.

  7. סכנת שריפות ופיצוצים מנדידת מתאן.

  8. סיכון למי תהום מרעידת אדמה.

  9. פגיעה בחיות הבר.

  10. התנגדויות ותלונות מאז 1982.

  11. עד היום אין אישור עסק.

  12. הוטמנה פסולת רעילה בניגוד לתקנון ולדרישות הוועדה המחוזית.

  13. הפרות של החלטות הוועדה המחוזית.

  14. מאות משאיות זבל בצמתים וביער.

  15. תעשיית פסולת קילומטר מתל חצור - אתר מורשת עולמית של אונסקו.

  16. מזבלה בלב אזור דתי חשוב מלא קברי צדיקים ואתרי תיירות ועתיקות.

  17. נוזלים רעילים 9 ק"מ מהכינרת,  5 ק"מ מהירדן.

  18. ייבוא מסיבי של פסולת מחוץ לאגן היקוות הכנרת בניגוד להסכמות עם הישובים הסמוכים ובהפרת הסכמה עם קק"ל. 

  19. אתר פסולת אזורי בתוך אזור שהממשלה הכריזה עליו 'אזור תיירות א' מובהק.

  20. סכנה תחבורתית ממשאיות זבל גדולות בשבילי יער צרים מלאים מכוניות תיירים, ג'יפים, רוכבי סוסים ורוכבי אופניים.

  21. קבר רבי יונתן בן עוזיאל קילומטר מהאתר, חצי מליון איש בשנה.

  22. שימוש בפסולת מסוכנת לבניית בריכות תשטיפים במקום לשמור  בבידוד ממים ולשימוש בחיפוי.

  23. סכנת הרעלה לציפורים הנודדות ובעיקר לדיות השחורות.

  24. פגיעה כללית חמורה לצימרים בחצור ועמוקה, ולתיירות בכלל.

  25. פגיעה ביכולת התרחבות חצור ודימוי ירוד לחצור כעיירת פסולת.

  26. מפגעי ריח בכביש 90. 

  27. במידה ומפעל עוף הגליל ייסגר-תופעל ביער תחנת כוח חשמלית.

  28. התפזרות גז מתאן ביער עלול להימשך 80 שנה.

במילים אחרות ובקיצור, אילו תוצאות קיום המזבלה ביער:

bottom of page